24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

0 + 8 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forum Braila / Obiective / Personalitati Braila

Gheorghe Naum pictor gravor brailean

Gheorghe Naum s-a născut la 17 aprilie 1907, la Brăila. Începe şcoala la Brăila, o continuă în oraşul Galaţi, apoi îşi termină studiile la Bucureşti, la Academia de Arte Frumoase . Aici i-a avut ca profesori pe Frediric Storck ( gravură şi pictură ), Constantin Artachino ( desen ) şi Camil Ressu ( pictură ).
Aşezată în timp activitatea acestui mare artist, se desfăşoară pe o durată de 4 decenii. Primele sale apariţii în public, le-a făcut în anul 1924 într-o expoziţie colectivă la Brăila şi Galaţi, iar în anul 1928 are prima sa personală şi participă în acelaşi an la Salonul Oficial de Pictură şi Grafică la Bucureşti.
    În acest timp artistul s-a ocupat în egală măsură de grafică , pictură şi gravură. Spun gravură la modul special, fiindcă Gheorghe Naum,a făcut parte din primele promoţii ce au absolvit o şcoală de gravură , în care se făcea o pregătire temeinică, catedră recent înfiinţată în această academie, avându-l ca profesor pe Gabriel Popescu. Gheorghe Naum, şi-a păstrat înclinaţia în lucru toată viaţa, zi de zi spunând uneori ;” bine gândit , bine făcut”.
    Grija pentru meşteşugul gravurii în metal , în spiritul artei vechilor maeştri , a contribuit în mare măsură la păstrarea caracterului unitar al gravurii sale .   La Gheorghe Naum, nu putem atinge în arta sa etape spectaculoase de dezvoltare, ci putem marca doar momentele ce deschid noi şi lungi perioade de trecere lentă, de câştiguri noi acumulate, asta întâmplându-se până în anul 1940 .
    După acest an , lucrările sale au lumina şi umbra subtil aşezate , haşura fină , griurile foarte uşoare care crează efecte de mare picturalitate ; ceea ce înseamnă că interesul tematic este definitiv şi foarte bine fixat în opera sa .
    După anii 1957 - 1958 ,începe să lucreze şi pe metal , însă mai izolat , în schimb face multă gravură pe linoleum .Temele sale principale în gravură sunt peisajele la Dunăre, munca hamalilor în portul Brăila din perioada respectivă, peisaje, case .
    Prin anul 1959 , Gheorghe Naum , spunea la una din personalele sale; “gravura este destinată interiorului sau mapei. Gravura este o artă subtilă cu efecte rare, care cere mult meşteşug şi foarte multă muncă… la fel ca şi grafica …exerciţiu imens, stăpânirea desenului, ca, atunci când te apuci de lucru , nimic nu se poate şterge de greşeşti ceva …reiei totul de la capăt .”
Ultima sa personală, de fapt aceasta fiind o retrospectivă a operei sale, trebuia să aibă loc în anul 1968 , însă nu a mai apucat a o vedea , fiindcă s-a stins din viaţă . 


Asteaptam comentariile si sugestiile dvs. pe Facebook dar si comentarii libere fara cont.

 

Din aceeasi categorie

 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


 


 
 

LOCURI DE MUNCA

 
 

CV-uri Braila Galati

 
 

Stiri Braila de ultima ora

Fara condamnati la alegerile locale si parlamentare

Cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu mai poata fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei [ descarca... ]

 

Seara Menestrelilor la Casa Goanga

Casa de Cultură a Municipiului Brăila vă invită, sâmbătă, 7 noiembrie 2015, de la ora 17:00, la „Seara Menestrelilor” - un recital de muzică şi poezie barocă şi renascentistă oferit de grupul Anonym Consort. [ descarca... ]

 
          

     

    Modele
    ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.