24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

4 + 2 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forum Braila / Obiective / Imagini Foto Braila

Biserica Adormirea Maicii Domnului edificii religioase

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Între 1835 1842, preotul Bernard Fontanel, franciscan, locuieste într o casã închiriatã unde instaleazã capela si începe matricolele parohiale. În 1837, obtine un loc de cimitir, iar de la Printul Alexandru Vodã Ghika cere loc pentru bisericã. Pe locul obtinut se construieste o capelã si o casã pentru locuinta preotului. Pãrintele Ambrozie Bogdanfi, franciscan, a construit actuala bisericã în 1855, care a fost renovatã în 1925.
     Biserica este construitã în stil romanic si este fãcutã din cãrãmidã. În 1881, a fost înzestratã cu o icoanã principalã: "Adormirea Maicii Domnului", iar între 1925-1928 cu 6 vitralii. În 1931, biserica primeste în dar un altar de piatrã si marmorã, lucrat în Franta. Darul a fost fãcut de familia Jacques Vuccino.
     Actuala casã parohialã a fost construitã de pr. Ioan Knosalla; tot el aduce statuile "Inima lui Isus", "Maica Domnului", "Sfântul Iosif" si "Sfântul Anton" si apoi cele 14 frumoase statui "Calea Crucii", lucrate la Stuflesser.
     Orologiul cu 4 cadrane din turnul bisericii este primit de la München, în anul 1872. Doamna Periano dãruieste un baldachin din catifea rosie, lucrat în Cehoslovacia. În anul 1939, pr. Bronislav Palevschi aduce din Timisoara o orgã lucratã la fabrica Wegenstein, cu 13 registre. Turnul are trei clopote de dimensiuni mijlocii.
    Comunitatea catolicã din Brãila a început cu negustorii italieni, veniti din Venetia si Trieste pe la anul 1825, apoi au venit austrieci si unguri, majoritatea industriasi. Comunitatea era într-o continuã crestere si, raportându-se acest lucru Episcopului de atunci Mons. Molajoni, acesta trimite un preot din Viena. Acesta rãmâne putin timp, urmându-i abatele Fontanel.
     În 1870, Episcopul Paoli înfiintase la Bucuresti un seminar cu menirea sã formeze preoti indigeni, care, pe lângã studiile teologice, sã învete si limbile necesare spre a putea pãstori pe credinciosii de diverse nationalitãti. Din comunitatea catolicã brãileanã au ajuns preoti urmãtorii: pr. Stefan György, pr. Ioan Paskosi, pr. Ben. Volgner.
     În 1890, comunitatea numãra peste 3000 de suflete, iar în 1899, era de 3400 de credinciosi. Preotii de la Brãila pãstoreau si catolicii italieni din localitãtile Greci si Iacobdeal, pânã în 1901, când au avut preotul propriu.
În 1903, scoala parohialã numãra 59 de bãieti, iar în 1914, avea 179. Scoala de fete a cãlugãritelor "Sfânta Maria" era frecventatã, în 1918, de 260 de eleve, iar în 1922, de 404.
    În 1925, Arhiepiscopul Alexandru Cisar a sfintit biserica restauratã si frumos împodobitã.
În prezent, comunitatea romano catolicã din Brãila este formatã din aproximativ 640 de familii, cu un numãr de 1300 de credinciosi.

 Adresa :Parohia Romano-Catolicã "Adormirea Maicii Domnului",
                Calea Galati nr. 19, Brãila
Telefon/Fax:  0239 / 619061
E-mail:  catolicabraila@yahoo.com

Asteaptam comentariile si sugestiile dvs. pe Facebook dar si comentarii libere fara cont.

 

Din aceeasi categorie

 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


 


 
 

LOCURI DE MUNCA

 
 

CV-uri Braila Galati

 
 

Stiri Braila de ultima ora

Fara condamnati la alegerile locale si parlamentare

Cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu mai poata fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei [ descarca... ]

 

Seara Menestrelilor la Casa Goanga

Casa de Cultură a Municipiului Brăila vă invită, sâmbătă, 7 noiembrie 2015, de la ora 17:00, la „Seara Menestrelilor” - un recital de muzică şi poezie barocă şi renascentistă oferit de grupul Anonym Consort. [ descarca... ]

 
          

     

    Modele
    ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.