24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

0 + 2 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forum Braila / Institutii Publice / Consiliul Judetean

Comuna Baraganu

Comuna Bărăganu, fostă Cioara Doiceşti, îşi are originile înfipte adânc în istorie şi este atestată documentar de un hrisov al domnitorului Radu de la Afumaţi la 1643, printr-o danie de pământ. După tradiţie, si cum povestesc bătrânii, comuna a luat fiinţă între anii 1830-1836, cu locuitori veniţi din Cioara Radu Vodă, aflată la o depărtare de 500m, formând la început un sat mic numit „Cioara Mică”, iar satul de unde au plecat, pentru a se deosebi, a fost numit ”Cioara Mare”. Numele de „Cioara” se spune că vine după porecla unei fete a moşierului, care a cumpărat moşia de la Mănăstirea Radu Vodă şi era poreclită „Cioara”, fiindcă era oacheşă la faţă. Ea a murit de tânără şi, ca amintire, moşierul a dat vetre clăcaşilor de pe moşia sa, formând astfel satul numit ”Cioara Mică”.
    Primii locuitori veniţi pe aceste vetre au fost Neacşu şi Ion Dobriţa - strămoşi ai familiilor Neacşu şi Ivan de astăzi. Mai târziu s-au aşezat aici şi boierii Dinu Doicescu, cu soţia sa Tudora, care deveniseră proprietarii moşiei pe care se afla Cioara Mică, căreia mai târziu, în loc de Cioara Mică, i s-a zis Cioara Doiceşti, după numele proprietarului. Primii locuitori, atât din Cioara Doiceşti, cât şi din Cioara Radu Vodă au fost clăcaşii de pe moşiile care aparţineau Mănăstirii Radu Vodă şi boierului Doicescu. Denumirea de Bărăganul a fost dată comunei în anul 1967, o dată cu reorganizarea administrativ- teritorială.

Date geografice:
     Comuna Bărăganul este situată în centrul Câmpiei Române, la întretăierea drumului European E584 Brăila - Slobozia cu calea ferată Făurei-Feteşti, la 64 km de municipiul Brăila, 34 km de municipiul Slobozia, 22 km de oraşul Ţăndărei şi 15 km de oraşul Însurăţei. Comuna Bărăganul este situată în partea sudică a judeţului Brăila şi are următoarele vecinătăţi: nord- oraşul Însurăţei, nord- vest comuna Dudeşti, est- comuna Victoria şi sud judeţul Ialomiţa. DE 584 îi asigură legatura cu oraşul Însurăţei, municipiul Slobozia din judeţul Ialomiţa, precum şi comunele Viziru, Valea Cânepii şi municipiul Brăila.
          Localitatea Bărăganul are legătură cu localitatea Tătaru şi cu localitatea Victoria pe drumuri comunale. Comuna nu este udată de nici o apă curgătoare. Râul Călmăţui la nord şi Dunărea la est, sunt depărtate, respectiv 16 Km şi 24 Km distanţă.Vatra comunei Bărăganul se înscrie în tipologia specifică aşezărilor din Câmpia Bărăganului. Din punct de vedere geologic, stratul arabil de la suprafaţă este un cernoziom bun pentru cultura cerealelor: grâu, porumb, orz, ovăz, care se cultivă din cele mai vechi timpuri, sub care se găseşte un strat argilos, apoi lut galben şi în jos apă, nisip, argilă. Clima este continentală. Vara temperatura ajunge la +37 grade, iar iarna, cum s- a întâmplat de- a lungul istoriei, la -35, -40 grade C. Ploile cad neregulat; mai multe primavara şi toamna şi foarte puţin în lunile de vară, cu caracter local, intermitente şi de multe ori cu grindină.

Suprafaţă:
         Suprafaţa teritoriului administrativ al comunei Bărăganul este de 7284 ha, din care în extravilan 6892 ha, iar intravilan 392 ha .

Populaţie:
     La sfârşitul anului 2003, populaţia comunei Bărăganul era de 3571 persoane, din care 1964 bărbaţi (54%) şi 1607 femei (46%), populaţia comunei Bărăganul reprezentând 0,95% din populaţia judeţului.

Tendinţele de creştere a populaţiei (modelele migraţionale)
       Evoluţia demografică din comuna Bărăganul înregistrează valori negative, deşi în ultima vreme se constată o migrare a populaţiei de la oraşe (care nu mai găseşte locuri de muncă), către meleagurile natale. Din totalul populaţiei, comuna are 1706 persoane până la 40 de ani, cu tendinţă de creştere a populaţiei şi scădere a mediei de vârstă de la 57 la 52 ani, datorată strămutării de la oraş la comună, dar şi ca urmare a creşterii natalităţii.

Nivelul educaţional:
      Personalul didactic angrenat în activitatea de învăţământ este de 26 persoane, din care 6 educatoare, 8 învăţători şi institutori şi 12 profesori. Şcolile cuprind un nr. de 296 elevi. Baza materială este formată din 21 săli de clasă şi cabinete şcolare, dar dotarea cu material didactic lasă de dorit. Majoritatea cadrelor didactice sunt din localitate, 27% dintre ele au gradul didactic I. Grădiniţele cuprind un număr de 126 copii şi sunt încadrate cu 6 educatoare calificate.
         Cei mai mulţi locuitori sunt absolvenţi de şcoală generală şi doar 30% au absolvit şcoli superioare, medii sau profesionale. Activitatea de învăţământ în comună se desfăşoară în 2 şcoli generale cu 2 corpuri de clădiri, şi 2 grădiniţe. Populaţia şcolară cuprinsă în învăţământul primar şi gimnazial, înscrisă la începutul anului şcolar 2009/2010 a fost de 314 elevi.

Schimbările care au survenit şi previziunile pentru viitor
         Ocupaţia principală a locuitorilor a fost şi a rămas agricultura. Până în anul 1990, mulţi dintre locuitorii comunei lucrau la unităţile IAS şi CAP de pe raza comunei. În prezent, în teritoriu funcţionează 4 societăţi agricole, ce au în administrare 4000 ha teren în arendă. Menţionăm că mulţi locuitori preferă să- şi cultive singuri pământul. Din acest motiv agricultura practicată este mai mult una de subzistenţă, decât una performantă, care să poată fi asimilată unei afaceri cu potenţial de dezvoltare. Pe viitor se doreşte înfiinţarea altor asociaţii agricole care, acompaniate de reabilitarea sistemului de irigaţii, să facă posibilă practicarea unei agriculturi moderne şi performante.

Adresa: Localitatea BĂRĂGANUL, judeţul Brăila, cod 817005
Strada Victoriei, Nr. 15
Telefon: 0239.663.009;    Fax: 0239.663.103
Site: www.primariabaraganul.ro
E-mail: primariabaraganulbr@yahoo.com
Fax primărie: 0239.663.103
Centrală: 0239.663.009
Primar: interior 109
Viceprimar: interior 114
Secretar: interior 110
Contabil Şef: interior 112


Brâuleț de Bărăgan cu formația de dansuri populare tradiționale "Doina Bărăganului" a Asociației cultural educative "Zestrea din Bărăgan" din comuna Bărăganul județ Brăila. Coordonator Mardale Costică.Harta comunei Baraganul


Vizualizare hartă mărită

Url: www.forumbraila.ro


Asteaptam comentariile si sugestiile dvs. pe Facebook dar si comentarii libere fara cont.

 

Din aceeasi categorie

 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


 


 
 

LOCURI DE MUNCA

 
 

CV-uri Braila Galati

 
 

Stiri Braila de ultima ora

Fara condamnati la alegerile locale si parlamentare

Cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu mai poata fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei [ descarca... ]

 

Seara Menestrelilor la Casa Goanga

Casa de Cultură a Municipiului Brăila vă invită, sâmbătă, 7 noiembrie 2015, de la ora 17:00, la „Seara Menestrelilor” - un recital de muzică şi poezie barocă şi renascentistă oferit de grupul Anonym Consort. [ descarca... ]

 
          

     

    Modele
    ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.